Palazzo San Gervasio Case Study

 

Palazzo San Gervasio Wind Farms in a nutshell

Palazzo San Gervasio

Potenza  - Italy

Type of turbine

Vestas V100 2 MW

Rotor diameter

100 m

Tower height

80 m

Base surface area

10,200 m2

Installed Capacity

34 MW

Annual Production*

over 72 GWh

Avoided CO2*

30 kt

No. of turbines

17

Medium voltage cable duct

30 km

Foundation piles

2,368 m

Concrete

10,827 m3

Reinforcement rods

1,108,400 kg

Source: 2013 ERG Sustainability Report
*Source: Press release "ERG Renew: new Palazzo San Gervasio wind farm (34 MW) comes on stream" 20 January 2014 

A low environmental impact construction

Whilst creating the ERG Renew wind farm at Palazzo San Gervasio, we closely followed principles of good technical standards and existing legislation with the primary aim of generating the least environmental impact.

Thanks to our commitment, excavation material (in other words, soil, subsoil and the presence of any refill deriving from the creation of a work) was not treated as waste (and therefore to be disposed of at a landfill) but was used as part of construction activities, in line with a Use Plan decided upon with the competent Authorities.

The aim of the operation was to continue with our commitment to spread environmental awareness and ensure that the work we carried out had the least environmental impact possible. We therefore worked alongside and supported the contractor, commissioning a specialist third party with the task of checking and monitoring the project and construction site activities, and also with the quality control of transported products. The benefits of this approach are clear: not occupying landfill sites with material that can be re-used, cutting down on the amount of waste produced and, finally, preserving the biodiversity of the local region by using land taken from surrounding areas.

In the creation of the wind farm, the Use Plan involved reusing around 90% of land from excavation (equal to around 70,000 m3) in suitably planned renaturalization and soil bioengineering work.

Together with the Municipal Government, a part of the topsoil from our construction site was used to fill in natural orographic dips and depressions, which were put to agricultural use. Another part of the land, meanwhile, was used to trim the slopes that line the roads of the park. A smaller portion of material (with a high mechanical quality) was reused to create road foundations and in water process management works within the park road network.